Pemasangan dan Penyelenggaraan Elektrik EE-320-2:2012

Pengenalan

Ini adalah NOSS yang dikaji semula yang dibangunkan untuk kawasan Pemasangan & Penyelenggaraan Elektrik di bawah Sektor Elektrik. Berdasarkan Rancangan Induk Perindustrian ke-3 dan arahan Rancangan Malaysia Kesepuluh, keperluan tenaga mahir dari Industri Elektrik sangat diminati.

Sektor Elektrik boleh didefinisikan sebagai berurusan dengan mesin atau kenderaan berkuasa elektrik. Ini juga berkaitan dengan, menghasilkan produk atau yang dikendalikan oleh elektrik. Produk elektrik dikategorikan kepada tiga subsektor, iaitu peralatan industri, komponen elektrik dan peralatan rumah tangga. Kegiatan pembuatan dalam industri elektrik telah berkembang dari pemasangan ke reka bentuk dan pengembangan komponen dan produk mewah dari jenama asing termasuk R&D, reka bentuk dan pemasaran jenama tempatan untuk pasaran serantau dan global.

Subjek Teras

C01 - Single Phase Wiring

C02 - Single Phase Drawing

Co3 - Single Phase Wiring Maintenance

C04 - Single Phase Motor & Motor Control Installation

C05 - Single Phase Electrical Appliances Maintenance

C06 - Three Phase Wiring Testing & Commissioning

Kelayakan Masuk

  • Lelaki dan Wanita

  • Sihat tubuh badan

  • Berumur 18 hingga 26 tahun

  • Belia Tempatan Negeri Sabah

  • Lulus (Bahasa melayu Matematik dan Sains) / Tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

  • Warganegara Malaysia (Bumiputera Sabah)

  • Boleh membaca dan berkomunikasi dengan baik dalam Bahasa Malaysia

Prospek Kerjaya

Pelajar lepasan kursus ini boleh mendapat pekerjaan sebagai pemasang dan penyelenggara elektrik di syarikat-syarikat berkaitan industri pemasangan elektrik dan gas, industri perkilangan, industri perhotelan, industri pembinaan dan infrastruktur, industri kuasa seperti SESB, industri perusahaan,pembinaan dan lain-lain pekerjaan berkaitan dalam bidang Elektrik termasuk sebagai seorang peniaga atau usahawan.